Полезни съветиМасова култура или как, защо, и къде ножът и вилицата са си на мястото

Изборът на менюто и качеството на храната са важни, но не са достатъчни за удоволствието от времето, прекарано на масата. От голямо значение са подредбата й, както и маниерите на хранене на присъстващите. Всички прибори за хранене – чинии, лъжици, вилици, ножове и чаши имат точно определени места. Не е важно дали вие самите ще подреждате масата, или сте гости и сядате да се храните. Важното е да знаете обаче как да използвате комплектите подредени около чинията ви - кои са вашите, за какво и кога да ги използвате и откъде да започнете.

Масата и чантата

Сядането е препоръчително да става от дясната страна на стола (т.е. с левия хълбок). Ставането е по същия начин. Добре е да отбележим, че не се препоръчва ставане от масата по време на хранене освен в краен случай. Ние, жените, във всеки момент искаме да погледнем как изглеждаме, имаме ли достатъчно червило и дали пък някое нахално стръкче от зелената салата не се е залепило за зъбите ни... Според правилата на етикета по време на официални вечери или обеди е по-добре да се опитаме да не напускаме масата. Дамската чанта се слага или зад гърба (между него и облегалката на стола), отстрани между вас и страничните подлакътници на стола или под него на земята. (Само в българската култура това се възприема като поличба за безпаричие.) Чантата не се закача на облегалката, за да не пречи на сервитьорите, докато ви сервират.

Кое, къде и как

Познаването на правилата за подреждане на маса дава възможност още докато сядате да разберете колко хода ястия са предвидени в менюто. За целта е достатъчно да преброите вилиците, да погледнете дали от дясно има лъжица и да прибавите към сбора десерта. След като сте наясно какво да очаквате, ще можете да се храните с мярка и няма да се стигне до "ама достатъчно ми е, аз не мога повече, благодаря…". Съществува и друго правило на етикета, което казва, че от всичко, което е сервирано на масата, трябва да се опита.
Около основната чиния са подредени толкова прибора, колкото ястия ще се сервират в реда на поднасянето им. Отдясно на нея е мястото за ножовете и лъжицата за супа. На много официални вечери може да е сервирана и специална виличка, която е за морски деликатеси. Тя стои първа на дългата редица преди лъжицата за супа и ножовете. Остриетата на ножовете са винаги обърнати към чинията, т.е. навътре. Приборите се поставят на един хоризонтален пръст разстояние (2 см) от ръба на масата.

Супата се загребва към центъра на чинията. Поднася се към устата, като лъжицата се държи в странично положение. Противно на известната практика да накланяме чинията към себе си, тя всъщност се накланя към центъра на масата, за да се изяде цялата супа. Показвате, че сте приключили с нея, като оставите лъжицата в чинията си.

Отляво на основната чиния са подредени вилиците. Отгоре над нея са поставени приборите за десерта. Ако са малки нож и вилица, тогава дръжката на ножа е на дясно, а дръжката на вилицата - на ляво. Десертът се яде с вилицата. Ако са лъжица и вилица, дръжката на лъжицата е на дясно, а на вилицата - на ляво. В този случай десертът се яде с лъжицата, като вилицата се използва за помощ да се побутват хапки от десерта към лъжицата.

Чаши, салфетки и подробности

Чашите се разполагат в горния десен ъгъл на основната чиния точно над ножовете. Обикновено най-лявата е за водата и тя остава до края на храненето на масата. Другите чаши се подреждат според реда на ястията след нея. В случаите, когато сте на официална вечеря, те се отсервират едновременно с чиниите на ястията, за които са предназначени.

В горния ляв ъгъл над основната чиния е мястото на чинийката за хляб или за салата. Хлябът се чупи на залчета (по едно на всяка хапка) и ако решите да го намажете с масло, това трябва да стане именно в тази чинийка.

Мястото на текстилната салфетка е или върху основната чиния или от ляво след последната вилица. След като седнете на масата, поставете я върху скута си. В случаите, когато се наложи да станете от масата за кратко, оставете я на стола. Като цяло тя се използва само за леко попиване на устните. Преди окончателното ставане тя се връща на масата (този път от ляво) откъм чистата страна, леко сгъната.

При етикета за хранене все още важи старото правило, че храненето се започва от най-отдалечените прибори, т.е. отвън навътре. Когато отпивате от чашата, ножът и вилицата се поставят вътре в чинията, а не подпрени на нея. Вилицата е обърната със зъбците, а острието на ножа, сочещо към средата на чинията, се слага под нея. За да покажете, че сте приключили с храненето, необходимо е да поставите приборите си отново в чинията, но успоредни един на друг.

По време на хранене да не забравяме учтивите фрази като "Добър апетит!" и "Наздраве!", както и похвалите към домакина и неговите кулинарни умения. Поддържането на разговора и избора на теми са още едно умение, за което предстои да говорим.

Независимо дали сте поканени на официален прием или става въпрос за  вечеря/обяд в ресторант, със сигурност ще ви бъде от полза да сте наясно с позволеното поведени според етикета и протокола е на масата.
Важни съвети
–   Когато сте поканени на официална вечеря, не сменяйте мястото, което са ви определили домакините. Те със сигурност са положили големи усилия да подредят гостите така, че тези, които седят близо един до друг, да имат общи теми за разговор.
–   От вас се очаква да разговаряте с хората, седнали от двете ви страни. Може да сте дошли заедно с колега или член от семейството, но това не означава да говорите единствено с тях.
–   Ако сте в ресторант, не започвайте да се храните, докато не са сервирали на всички хора на вашата маса. Ако сте на официална вечеря, изчакайте домакинът първи да започне да се храни, освен ако той самият не е настоял за обратното.
–   Не вадете лекарства на масата. Дори да се налага да ги изпиете преди хранене, направете го по възможно най-дискретния начин.
–   Не си слагайте червило непосредствено след хранене.
–   Не слагайте телефона си на масата – дръжте го под нея в чантата си. Ако не сте изключили звука му и звънне, извадете го без да поглеждате дисплея, вдигнете и обяснете, че в момента не можете да говорите и ще се обадите по-късно. След това се извинете на хората около себе си. Не им позволявайте да си помислят, че този, който се обажда, е по-важен от тях.
–    Не предлагайте от своята храна на другите и не искате да опитвате от тяхната.
–    Не се протягайте през масата, ако искате нещо от другия й край. Вместо това помолете някой да ви го подаде.
–    Що се отнася до това дали жените трябва да поръчат първи, можем да кажем, че в действителност с предимство са тези, които първи са готови с избора си. По този начин те оставят на останалите повече време да прегледат менюто.
–   При плащане на сметката разделението между половете отдавна не играе роля. В миналото може и да са давали на жените меню без цени, но в днешно време сметката поема този, който е отправил поканата.
Приборите
Приборите са наредени в последователността, в която ще ги използвате. Започва се от най-външните и се преминава към останалите. Ножовете и лъжиците са отдясно, а вилиците – отляво.
Ножът по правило се държи за онази част на дръжката, която е до острието. Изключение прави единствено ножът за риба, който се държи така, като държите молив.
Вижте това видео, представящо накратко приборите и как да си служите с тях, според етикета и протокола на масата.
Американският начин на хранене
Когато режат храната, американците държат вилицата в лявата ръка, а ножа в дясната, след което оставят ножа в горната част на чинията и местят вилицата в дясната си ръка.
Ако им се налага да оставят приборите, да речем защото искат искат да отпият от чашата си, трябва да оставят в дясната част на чинията вилицата и ножа така, че между тях да остане разстояние.
Когато приключат с храненето, оставят вилицата и ножа в дясната част на чинията. Ако си представим, че чинията е часовник, горната част на приборите ще сочи десет часа, а дръжките ще сочат осем часа.
Европейският начин на хранене
Европейците режат храната като американците, но се хранят с лявата ръка. Не е необходимо човек да оставя вилицата и ножа след всяка хапка, но трябва да го направи, когато иска да си вземе от хляба или да отпие от чашата си.
За да покажат, че не са приключили с храненето, европейците кръстосват вилицата и ножа, а за да покажат, че са се нахранили, оставят приборите по същия начин като американците, с тази разлика, че вилицата е обърната със зъбците към чинията.
Чашите
Чашите се поставят от дясната страна на чинията и също като приборите са подредените по реда, в който ще ги използвате. Чашата за бяло вино е разположена най-близо до чинията, защото се очаква да започнете с нея. Чашата за червено вино е точна зад тази за бяло. Чашата за вода е зад чашите за вино и е по-голяма от тях. Възможно е да има и чаша за шампанско – тя е зад другите три, тъй като шампанското върви с десерта.
Що се отнася до това как да държите чашите, експертите съветват да хващате чашите за вино за столчето, защото иначе ще промените температурата на виното, а с това и вкуса му. Това не важи за чашата за вода – нея трябва да хванете не за столчето, а за долната част, точно над него.
Ако не желаете да ви сервират някоя от напитките, не обръщайте чашата наобратно, а сложете ръка над нея, когато дойде сервитьорът, и кажете: „Не, благодаря“.
Друго нещо, което не бива да правите: в никакъв случай не тропайте с приборите по чашите, за да привлечете внимание.
Етикетът за поведение на масата и табутата не бива да се пренебрегват, тъй като те до голяма влияят на представянето ни в обществото.
Етикет при официална вечеря
Етикетът за  поведение в обществото  съдържа редица правила за приемливо социално общуване.Такива правила са съществували още от времето на египетските фараони, правила са имали и в древна Гърция, Рим и Китай.През 16 век Балтасар Кастилионе издава книгата „Царедворецът“, която е ръководство по етикет чак до Първата световна война.
Етикетът при хранене е съществена част от културата на човека.
Как да избегнете 10-те най-разпространени грешки при хранене в компания(семейство,приятели, колеги)?
1.  За да не сгрешите и ползвате салфетката  или ядете от хляба на съседа си помнете правилото:Течностите са в  дясно,  твърдите храни- в ляво т.е. Вашата чинийка с хляб е в ляво от основната ви чиния, а чашата Ви за кафе- в дясно от нея.
2.  Щом седнете , разгънете Вашата салфетка и я сложете на коленете си и я оставете там, докато вечерята свърши и станете от масата . Ако  ставате от масата по време на вечерята, оставете я на стола си. Винаги изтривайте устните си със салфетката , преди да отпиете от чашата. Когато храненето свърши, сложете салфетката си частично сгъната, не смачкана, в ляво от чинията си. Дори и хартиените салфетки не бива да се смачкват и оставят вътре в чинията.
3.  Има специални забрани по отношение на ножовете. Те са последица от бурните години на Френската революция,с цел избягване на кръвопролитие на трапезата.Ножът никога не бива да е насочен към някой от сътрапезниците. Вилицата се поставя винаги отляво, а ножът отдясно на чинията с острието насочено към нея.Лъжицата също е отдясно. Приборите се нареждат по реда на ползване според ястията, които ще се поднасят, като се редуват отвън на вътре към основната чиния.
4.Щом веднъж сте взели някой прибор и сте го ползвали, той никога вече не се оставя на покривката на масата.Между хапките той се поставя на вътрешния ръб на чинията, но не подпрян на нея и масата.
5.   Кога да започнем да се храним?-Когато е сервирано на всички, които са на масата.
6.  Хлябът никога не се реже на залци с ножа, а се отчупва с ръце и се маже с масло залък  по залък.
7.   Чиниите се подават от ляво на дясно.Сервитьорът поставя ястието заставайки от ляво на хранещия се, а отсервира отдясната му страна.
8.  Солта и пипера се подават заедно, дори ако някой поиска само солта.
9. Хващайте чашите със столче за столчето.
10. Когато свършите с дадено ястие поставете ножа с острието навътре и вилицата до него в чинията диагонално    от левия горен край към долния десен край( т.е. ако чиниятапредставлява циферблат на часовник от 11 часа към 5 часа). това е знак за сервитьора ,
че сте приключили с ястието. не местете чинията си настрана.http://www.nejna.com/wp-content/uploads/2012/04/11.jpg
Когато не сте приключили с ястието,но в момента не се храните оставете приборите  така.

Това е сигнал за сервитьора да не отсервира.

Подреждане на посуда и прибори при официална  вечеря
1. Салфетка
2. Вилица за риба
3. Вилица за основно ястие
4.  Вилица за салата
5.  Купа или чиния за супа
6. Чиния за основно ястие
7.  Нож за основно ястие
8. Нож за риба        9.  Лъжица за супа                10.Чиния за хляб и масло
11. Нож за масло   12. Прибори за десерт        13. Чаша за вода
14.Чаша за червено вино      15. чаша за бяло вино
В българските традиции в началото се пие аперитив със салата и тогава вилицата за салата може да е на второ място.
Често десертните прибори се донасят заедно с десерта, след като всичко останало е отсервирано.


  За бъдещите предприемачи19 правила от бизнес етикета, които задължително трябва да спазвате

Професионалното общуване може да е доста неловко. Мнозина не знаят, че правилата на бизнес комуникацията са различни от тези в други социални ситуации.
В книгата си The Essentials of Business Etiquette, Барбара Пачтър пише за правилата, които трябва да познаваме и спазваме, за да се държим и представяме адекватно на професионалната среда.
Ето кои са нейните най-важни съвети за това, как да създаваме познанства, как да се обличаме и какво да поръчваме в ресторанта.
1. Винаги ставайте, когато ви представят на някого
„По този начин затвърждавате присъствието си. За околните е по-лесно да ви игнорират, ако сте седнали. В случай че ви хванат неподготвени и нямате възможност да станете, покажете, че бихте го направили, ако можехте“, съветва Пачтър.
2. Винаги се представяйте с цялото си име
В професионална среда е редно да използвате цялото си име, но и да следите за начина, по който другите искат да бъдат представяни. Ако името ви е дълго и сложно за произнасяне, Пачтър съветва да го промените или съкратите. Можете още да изпишете произношението върху визитката си и да давате по една на всеки, с когото се запознаете.
3. Винаги първи подавайте ръка за поздрав, ако сте домакин или заемате висок пост
В днешната работна среда домакинът или по-високопоставеният – независимо от пола – трябва пръв да подаде ръка, пише авторката. „Ако обаче това не се случи веднага, човекът от по-нисък ранг трябва бързо да поеме инициативата.“
И в двата случая е задължително да има здрависване. „В САЩ, това е бизнес поздравът. Ако искате да ви вземат на сериозно, трябва да се здрависвате, при това правилно.“
4. Обличайте се подходящо
Облеклото е важна форма на невербално общуване, което може или да подсили, или да съсипе репутацията ви. Искате дрехите ви да изпращат правилното професионално послание“, пише Пачтър. Старайте се да се информирате предварително какъв е дрескодът на събитието, събранието или в ресторанта, в който ще ходите, и се уверете, че облеклото ви съответства.
5. Казвайте „Благодаря“ не повече от 1-2 пъти по време на разговор
„Трябва да благодарите само 1-2 пъти в рамките на един диалог“, пише Пачтър. „В противен случай разводнявате въздействието на думата и има опасност да изглеждате отчаяни и безпомощни.“
6. Изпращайте отделни благодарствени писма на всички гости
Редно е да изпратите отделно благодарствено писмо на всеки, към когото искате да изразите признателността си, като това да се случи в рамките на 24 часа.
„Преди да изберете между електронната и обикновената пощи, вземете предвид факта, че за да стигне едно обикновено писмо до своя получател, са нужни няколко дни. Затова пък имейлите пристигат на мига“, съветва авторката. „Тази времева разлика може да е важна след интервю за работа, ако решението е било взето бързо.“
7. Дръжте телефона в джоба си
Днес всеки носи телефона си навсякъде, но е важно да не го изваждате по време на събрание. Може да се изкушите да напишете текстово съобщение или имейл, но колкото и да се прикривате, хората забелязват и обикновено намират това поведение за грубо.
Освен това е добре да не поставяте телефона си на масата по време на индивидуална среща, тъй като така изпращате на събеседника си посланието, че сте готови да го отсвирите заради някой друг.
8. Никога не издърпвайте стола за друг човек
Няма проблем да държите вратата отворена за свой гост, но Пачтър казва, че – независимо от пола – не е редно да му издърпвате стола. В професионалната среда социалните полови правила не важат.
„Както мъжете, така и жените могат сами да си издърпат столовете.“
9. Не кръстосвайте крака
Този навик се среща при представителите и на двата пола, но той може да бъде разсейващ и дори прекалено секси за професионална атмосфера, обяснява Пачтър.
10. Дръжте пръстите си събрани, когато сочите
„Сочете с отворена длан и дръжте пръстите си събрани. Соченето с показалец изглежда агресивно“, пише авторката. „И мъжете, и жените сочат, но жените имат склонност да го правят по-често.“
11. Проверявайте поне два пъти дали сте избрали правилния получател на имейла
Бъдете внимателни, когато изписвате името на желания от вас получател. Не е трудно да изберете грешно име от адресната книга, а това със сигурност е грешка, която никой не иска да допуска.
12. Винаги отчупвайте хляба с ръце
Пачтър казва, че никога не бива да използвате нож за хляба по време на бизнес вечеря.
„Разполовете филията си или отчупвайте парче по парче.“
13. Не поръчвайте твърде скъпи напитки и ястия
Поръчвайки скъпа пържола или омар, създавате впечатлението, че се възползвате от домакина си, пише авторката. „Ако обаче домакинът ви препоръча нещо конкретно, можете да изберете някое от предложенията. Но отново е за предпочитане да не се спирате на най-скъпото.“ Същото важи и за виното.
Бъдете внимателни и когато поръчвате „специалитет“. „В много ресторанти сервитьорите не споменават цената, когато изброяват специалитетите за вечерта. Те обикновено струват с 10%-40% повече от останалите ястия в менюто, но в условия на бизнес вечеря не е удобно да питате за тяхната стойност.“ За по-сигурно ги избягвайте.
14. Не избутвайте или поставяйте празните си чинии една в друга
„Не сте сервитьор“, припомня Пачтър. „Оставете персонала да си върши работата.“ Освен това, ако другите присъстващи на масата не са приключили със своите порции, има опасност да почувстват, че ги пришпорвате, и създадете впечатлението, че сте груби.
15. Съобразявайте поръчките си с тези на останалите гости
Това значи, че ако някой от присъстващите си поръча аперитив или десерт, трябва да последвате примера му.
„Не бихте искали гостите ви да се чувстват неудобно, докато ядат основното си ястие сами“, пише Пачтър.
16. Никога не молете да ви опаковат останалата храна за вкъщи
„Там сте по работа, а не за огризките“, казва авторката. „Торбичките за вкъщи са само за семейни вечери, а не за професионални поводи.“
17. Научете се как правилно да поставяте чиниите и приборите на масата
Помнете, че в „ляво“ има 4 букви, а в „дясно“ - 5.
Пачтър обяснява:
„Храната се поставя отляво на чинията. В английския език думите „храна“ (food) и „ляво“ (left) сдържат 4 букви; ако масата е правилно подредена, хлябът, салатата и другите ястия ще са поставени отляво на чинията ви. Аналогично, думите „напитка“ (drink), „чаша“ (glass) и „дясно“ (right) съдържат 5 букви, затова чашите и напитките трябва да са разположени вдясно от чинията. Тези правила важат и за приборите. „Вилица“ (fork) има 4 букви и отива отляво, а ножът (knife) и лъжицата (spoon) – отдясно.“
Когато искате да си спомните къде трябва да поставите чиниите и чашите, мислете за BMW – bread (хляб), meal (ястие), water (вода). Затова чинийката за хляб и масло се поставя отляво, ястието – по средата, а чашата за вода – отдясно.
18. Сметката плаща винаги домакинът
„Ако вие сте отправили поканата, вие сте домакинът и вие трябва да платите сметката, независимо от пола. Ами ако един от поканените господа иска да плати? Всяка жена има избор и може да каже, че формата поема разноските, или да се извини, да стане от масата и да плати тайно от гостите. Този вариант е подходящ и за мъжете и представлява изискан начин за плащане, казва Пачтър.
„Но в крайна сметка никой не иска да се кара за сметката, така че ако някой от господата все пак настоява да плати, дамата няма друг избор, освен да му позволи“, пише тя.
19. Подгответе се да напуснете учтиво
Вие трябва да сте човекът, който говори в момента на излизането от заведението. „Помнете, трябва да си тръгнете, докато имате думата. Тогава контролът е във вашите ръце, а раздялата е много по-плавна.“, казва Патчър.
Източник: Business Insider

14 правила на e-mail етикета

Средностатистически, човек губи около една четвърт от работната си седмица в преглед на стотици електронни писма. Независимо, че общуването с имейли вече ни е като втора природа, тренерът по делово общуване Барбара Пачтър е убедена, че далеч не всички умеят да ползват както трябва електронната поща.
Напротив, повечето са склонни да допускат елементарни грешки, най-вече заради огромното количество писма, които трябва да четат и пишат всеки ден. Може да са дребни, но се трупат и с времето започват да влияят негативно на кариерата.
 В книгата си „Основи на бизнес етикета” Пачтър откроява основните правила за ползване на електронна поща при деловото общуване. Ето най-важните от тях.
1. Формулирайте ясно темата на писмата
Като подходящи примери тя посочва: „Датата на срещата е преместена”, „Въпрос, свързан с вашата презентация” или „Предложение по вашата заявка”. Много често хората решават дали изобщо да отворят писмото като се ориентират по темата.  Решението да прочетат точно вашето писмо винаги зависи от това дали сте показали разбиране относно проблема на своите адресати, запознати ли сте с това, което ги вълнува, отбелязва Пачтър.
2. Дръжте се професионално
Когато работите за дадена компания, обикновено се налага да използвате корпоративната поща. Ако работите за себе си и периодично използвате личната си поща, внимавайте при изобра на адреса. Той винаги трябва да съдържа вашето име, за да е съвсем ясно кой изпраща писма. Никога не използвайте адрес, който съдържа означения, нямащи нищо общо с работата ви: например, babygirl@...или beerlover@... Несериозно е, и веднага ви пишат черна точка.
3. Помислете два пъти преди да натиснете „Reply All”
Никой не обича да чете писма с още 20 души едновременно. Не бързайте да зададете опцията „Reply All”, докато не проверите и не се убедите, че всеки в списъка ви с адреси трябва да прочете вашия отговор.
4. Използвайте  професионални обръщения
По-свободните маниери с поздрави от рода на „Здрасти!” „Йо, Ей!” нямат място в деловата поща, казва Пачтър. По-добре е да започвате със „Здравейте”, или „Добър ден.” Освен това, изписвайте пълните имена на хората, с които общувате, а не умалителни форми, съветва още тя.
5. Не прекалявайте с възклицателните знаци
Ако смятате да поставяте възклицателни знаци в писмо, особено, когато съдържа оферта или друг тип предложение, то го направете само веднъж. Хората често се увличат и поставят възклицателни знаци в края на всяко изречение от електронните си писма. В резултат, писмото изглежда твърде емоционално, строго, понякога дори заплашително. Затова, с възклицателните знаци трябва много да се внимава, казва Патчър.

6. Внимателно с шегичките
Иронията често се губи като нюанс в невербалната реч: ние не чуваме интонацията и не виждаме изражението на лицето на събеседника. Добре е чувството за хумор да се включи в професионалната кореспонденция едва след като опознаете добре адресата.
7. Разни хора, разни идеали
Често, между хората възниква неразбиране заради културни различия. Особено, когато си пишат, без да се познават добре. Представителите на някои култури като японците, китайците, арабите например искат първо да опознаят човек по-добре и тогава да се пристъпи към съвместна работа. За тях е по-приемливо да пишат и получават по-лични писма. От друга страна, по-дистанцирани нации в общуването като германците, американците или скандинавците предпочитат колкото се може по-бързо да се премине към деловата част в кореспонденцията.
8. Винаги отговаряйте
Наистина, не е лесно да се отделя достатъчно време за отговор на всяко писмо, предназначено за вас, но се старайте да го правите. Отговаряйте, дори и ако писмото е пратено до вас погрешка, особено, ако този, който го е изпратил, посочва, че очаква отговор. Това е признак не само за добро възпитание, а и за качества, които предизвикват доверие към вас – особено важно предимство в професионална среда.
9. Четете, преди да изпратите
Грешките в писмен текст никога не остават незабелязани. Възможно е дори да дискредитират репутацията ви. Затова, преди да изпратите писмо, прочетете го поне веднъж, по възможност, на глас.
10. Адресът - най-накрая
Не бихте искали да изпратите недовършено или „празно” писмо. Затова, създайте си навик да добавяте адреса на получателя едва след като сте свършили всичко останало – написали сте темата, обръщанието, прикачили сте файловете и т.н..
11. И още веднъж – двойна проверка
Много е важно да сте сигурни, че сте попълнили правилния адресат. Това е една от най-често допусканите грешки, която поставя в неудобна ситуация както самите вас, така и човека, който погрешка е получил писмото.
12. Придържайте се към класическите шрифтове
Основното правило винаги е било и ще бъде: писмото трябва да се чете лесно. Затова, придържайте се към класическите шрифтове, цветове и размер на буквите. Прието за норма е големината на буквите да варира от  10 до 12 кегела, шрифтът да е от рода на Arial, Calibri, Times New Roman. А колкото до цвета, най-надежден избор си остава черният.
13. Бъдете сдържани
Не използвайте витиевати изрази или пък ярки думи с негативен подтекст. За да избегнете неразбиране или по-лошо – отдръпване и обида, Патчър съветва отново, преди изпращане, да прочетете писмото на глас. Ако ви се стори рязко, такова ще изглежда и на получателя.
14. Нищо не остава скрито
Винаги помнете, че всяка електронна кореспонденция оставя следи, тоест, може да бъде прочетена и от някой друг. Така че, не пишете нищо, което не е предназначено за чужди очи. Не пишете нищо, което може да разруши живота ви или да причини вреда на други. Не пишете нищо, за което после ще ви се наложи да се извинявате.
Източник: iBusiness


Как да се облечем за успеха?

Когато говорим за успех в бизнеса, увереността е всичко. А тя е непостижима без самочувствие, което пък неизбежно е свързано с външния вид. За да се чувстваме добре, трябва да изглеждаме добре, но за мнозина намирането на подходящо облекло според фигурата, кожата и т.н., е истинско изпитание. Ако сте от тях, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се облечете за успеха.
1. Защо дрехите са от значение?
Облеклото влияе на начина, по който се чувствате в кожата си. Ако не сте доволни от външния си вид, самочувствието ви ще спадне, а това ще повлияе и на възприятието на околните за вас. Първото впечатление е всичко. Ако се обличате немарливо, така и ще ви възприемат. В света на бизнеса е особено важно да изглеждате професионално и да се чувствате удобно.
2. Знайте кои цветове и дрехи отиват на фигурата ви
За да се облечете за успеха, трябва първо да знаете кое ви стои добре и кое – не. За да разберете това, трябва да сте наясно кои цветове отиват на цвета на кожата и косата ви и кои стилове подчертават предимствата на фигурата ви. Например, ако имате светла кожа, добре е да изберете топли цветове, ако кожата ви е тъмна – светлите пастелни цветове ще ви свършат работа. Когато говорим за обличане според телосложението, трябва просто да опитвате различни стилове, докато откриете онзи, който най-добре пасва на фигурата ви.
3. Подгответе се
Уверете се, че онова, което смятате да облечете, е съобразено с повода. Добре е да подготвите дрехите си от предходната вечер, за да елиминирате притеснението, че може да закъснеете. Предварителното гладене и закачане ще ви помогне да спестите време и да изглеждате спретнати.
4. Не си усложнявайте живота
Напълно приемливо е да изразявате индивидуалността си в професионална среда. Няма проблем да комбинирате дрехите си, стига да го правите правилно. Така ще изглеждате по-привлекателни за потенциалните си клиенти. И все пак не е препоръчително да се обличате „крещящо” – в неонови цветове, животински принтове и други очебийни шарки. Ако сте на интервю или изнасяте презентация, не искате да отклонявате вниманието на публиката от посланието си. Не прекалявайте и с аксесоарите.
5. Чувствайте се удобно
В крайна сметка, за да се облечете за успеха, най-важното е да се чувствате комфортно. Подхождайте професионално, но не се насилвайте да носите дрехи, които ви притесняват, само защото смятате, че другите биха искали да изглеждате по определен начин. Съчетавайте уникалните си стил и предпочитания с подходящо за работното място облекло и никога няма да сгрешите!
Рет Пауър, съосновател на Wild Creations, за Inc.com   Няма коментари:

Публикуване на коментар