петък, 22 февруари 2013 г.

Защо да споделяме и търсим съвет?

http://sofronyhelpline.webs.com/

Tравмата от тормоза в училище продължава с години
Негативните психологически ефекти от тормоза в училище продължават поне до средата на 20-те години от живота на човек
Децата, които в ученическите години са били тормозени в училище или на свой ред са упражнявали тормоз над съучениците си, са изложени на повишен риск от депресия, тревожност и панически разстройства по-късно в живота, съобщава Ройтерс,
позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Известно е, че училищният тормоз влияе върху психиката както на мъчителите, така и на жертвите, но досега оставаше неясно колко дълго продължава ефектът.

Авторите на настоящото проучване от университета "Дюк" в Северна Каролина са установили, че депресията и тревожността,  свързани с тормоза в училище, измъчват хората поне до средата на 20-те им години.

Изследването е обхванало 1420 деца от Северна Каролина, които на възраст между 9 и 16 години са били жертви или са упражнявали тормоз в училище.

Те са били наблюдавани впоследствие, а на 26-годишна възраст им е била направена психологическа оценка.
още по темата

Изследователите са установили, че 6 процента от децата, които не са били замествани в подобни прояви, се оплаквали от тревожност.

За сравнение - 24 процента от бившите жертви на училищен тормоз проявявали симптоми на непрестанна тревога.

Най-засегнати психологически се оказали децата - 32 процента, които са били жертви и впоследствие на свой ред са упражнявали тормоз в училище.

Сред тях е отчетен и най-висок риск в по-късна възраст от депресия и панически разстройства, както и склонност към самоубийство.

"Децата, които са пострадали от училищен тормоз, имат нужда от възрастен, който да ги навигира, да им помогне, да изгради едно безопасно място за тях", заяви д-р Марк Шустър – пидиатър в детската болница в Бостън и професор в медицинското училище в Харвард.

"Да пазиш тайната, че си насилван и да нямаш на кого да споделиш и към кого да се обърнеш за съвет... прави случващото се още по-трудно за децата", продължава специалистът.

Преподавателите в училище, родителите и докторите трябва да работят заедно, за да предотвратят тормоза между децата, заявиха авторите на изследването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар