вторник, 12 април 2016 г.

На вниманието на всички членове на Ученическия съвет

Моля при организирането на инициативи на ученическия съвет и цялата ученическа общност да се съобразявате със следните действащи закони в Република България!

В Закона за закрила на детето пише, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“ (чл. 11 ал. 4). 
Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета гласи: „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини“ (чл. 4, ал. 1).
В Закона за политическите партии пише, че политическите партии не могат да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст.
В Конституцията също е записано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии. 
Според Конвенцията на ООН за правата на детето, която България е ратифицирала през 1991 г., ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот, отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена.
Според Закона за закрила на детето за първо нарушение от такъв характер се налага глоба от 500 до 1000 лв. и от 1000 до 2000 лв. – при рецидив. В Изборния кодекс глобите са от 200 до 2000 лв. В Закона за политическите партии не са регламентирани наказания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар