четвъртък, 20 октомври 2016 г.

На вниманието на УС

БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКА АГИТАЦИЯ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА


Министерството на образованието и науката разпореди на директорите на Регионалните управления на образованието в страната да не допускат децата и учениците в детските градини и училищата да бъдат въвличани по какъвто и да е начин в настоящата предизборна кампания за избор на президент и вицепрезидент, както и на предстоящия референдум.

В писмото се припомнят разпоредбите на чл.11 от Закона за предучилищното и училищното образование относно неналагането на учениците на идеологически или религиозни доктрини, както и ограниченията за включване в политически дейности на деца в Закона за политическите партии. Заповедта е по повод предложени мерки от Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) за гарантиране на правата на децата и учениците.

Директорите са длъжни да не допускат на територията на детските градини и училищата политически агитации и събития. Те трябва да уведомяват незабавно Регионалните управления на образованието при поява с цел агитация на кандидатите за президент и вицепрезидент на територията на учебните заведения.

Учениците не следва да бъдат свидетели или неволни участници в съревнованието на политическите сили или индиректно да бъдат използвани за отправяне на послания към обществото, се казва още в писмото към регионалните управления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар